Home / Tipy & rady / Co jsou to artyčoky?
Co jsou to artyčoky?

Co jsou to artyčoky?

Atypická zelenina, která si získává čím dál větší popularitu. Artyčok je vytrvalý, velmi pohledný a také chutný. Co a jak z něj připravit a co ještě potřebujete vědět, se dozvíte v dnešním článku.

Artyčok zeleninový je vytrvá, silně rozvětvená rostlina s modrofialovými úbory květů, která se podobá bodláku. Patří do čeledi hvězdicovitých. Díky svým výrazným vykrajovaným listům stříbřitě zeleného zbarvení mají artyčoky i mimo dobu květu velmi dekorativní vzhled.

Artyčok je k jídlu

Jako zelenina se používají vařená zelená květní lůžka, která mají hořkosladkou chuť. K oblíbeným druhům zeleniny patří artyčok už několik tisíciletí. Ve starověkém Egyptě byla například velmi populární artyčoková poupata.

Co jsou to artyčoky?

V osmnáctém století se artyčoky začaly pěstovat v jižních státech Spojených Států amerických a ve Střední Americe. Domovem této rostliny je však Středomoří – v Itálii se z ní vyrábí chutný hořký likér Cynar.

S čím artyčok pomáhá?

Jídla z artyčoků jsou oblíbená v jídelníčcích diabetiků. Hodí se však i pro lidi trpící žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater. Artyčok podporuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Má i protialergické účinky, což se dá uplatnit při léčbě ekzémů.

Co jsou to artyčoky?

Artyčok obsahuje hořčiny, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, železo, inulin, flavonoidy, tanin, organické kyseliny, soli a řadu dalších prospěšných látek. Léčivé účinky nemají jen květní lůžka, ale také listy a kořeny. Ze všech těchto částí lze připravit léčivý odvar.

Uvařte si artyčok

Uvařte artyčoky v osolené vodě, podávejte polité máslem a posypané smaženou strouhankou. Můžete je také zapékat, plnit různými nádivkami a polévat omáčkami. Vyzkoušejte například zapékané artyčoky se šunkou a sýrem nebo artyčokový salát.

About Martina Baierová