Není rýže jako rýže, některá je lepší k příloze, jiné druhy rýže jsou výtečné i samotné. Které druhy byste rozhodně měli ochutnat? Přinášíme krátký přehled!
Na světě se prý pěstuje až 8 000 druhů rýže, a proto byste měli vědět, které odrůdy této veledůležité plodiny připravovat ve své kuchyni. Možností je opravdu spousta a výběr záleží jen na vás.
Rýže parboiled
Loupaná rýže se upravuje pomocí speciální technologie – nejprve se vakuuje, poté namáčí v horké vodě a následně opracovává horkou vodou pod tlakem, odkud její název. Dosáhne se tak toho, že její zrna na povrchu ztvrdnou a obilka se zpevní. Díky tomu se rýže po uvaření nelepí, na rozdíl od běžné bílé rýže.
Jasmínová rýže
Tuto rýži ucítíte a nezaměníte, má totiž jemnou květinovou vůni. Po uvaření se lepí, proto se hodí spíše do nákypů nebo k různým druhům masa.
Rýže basmati
S tímto druhem jste se pravděpodobně již setkali, protože patří mezi nejoblíbenější. Bývá označována za královnu rýží, to díky své jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Je to nejrozšířenější druh rýže na indickém subkontinentu. Je snadno a rychle stravitelná a přirozeně bezlepková.
Rýže natural
Neměla by chybět v žádném zdravém jídelníčku, protože obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamín B. Je velmi bohatá na kalium, které v těle reguluje obsah vody. Dá se zpracovat téměř jakkoliv.
Rýže arborio
Tato kulatozrnná, perličkovitá rýže vytváří po uvaření krémovitou hmotu, protože velmi hojně vstřebává vodu. V Itálii se právě z tohoto druhu rýže připravuje pravé rizoto, i proto se rýže arborio pěstuje převážně v Itálii. Vaří se osmnáct minut
Rýže patří mezi důležité základní potraviny a neměli byste ji opomíjet. Vybírejte druhy rýže podle chuti, případně podle ceny. Příprava je snadná a jako příloha se rýže hodí téměř ke všemu.