Free songs
Home / Zdraví / Jak nahradit sůl?
Jak nahradit sůl?

Jak nahradit sůl?

Sůl je v naší potravě určitě nepostradatelná. Ale co dělat, když nám zdraví v pozdním věku nedovolí ji vůbec užívat? Neděste se, existuje hned několik zajímavých náhražek.

Doporučené denní množství soli je přibližně pět až šest gramů, tedy dvě čajové lžičky. Ovšem to některým z nás zdaleka nestačí, až třetina populace to se solením tak trochu přehání a ke stáru se může dočkat nepříjemných problémů, které znamenají pro sůl v potravě definitivní utrum.

Sůl totiž dlouhodobě zvyšuje krevní tlak a podporuje i tvorbu „škodlivého“ cholesterolu. Nesmíme brát v potaz jen tu sůl, kterou v kuchyni opravdu vidíme „face to face“. Nejvíce soli totiž skrývají nejrůznější druhy uzenin, pečiva, sýra a tak podobně, takže než se nadějeme, je po vydatném obědě v zaměstnanecké kantýně v našem organismu pořádně přesoleno.

A čím sůl v kuchyni nahradit? Není se čeho obávat, velkou práci v tomto ohledu přeberou nejrůznější bylinky. Zkuste po letech solení objevit krásy tymiánu, rozmarýnu nebo máty a meduňky, které dovedou zajímavě okořenit prakticky každý pokrm. Ne nadarmo používají nejčastěji bylinky kuchyně italské a francouzské, které jsou vyhlášené po celém světě svou jedinečností.

Zajímavou alternativou k soli je i řeřicha, medvědí česnek nebo třeba oregano. Bramborový salát místo soli dobře doplní například kopr, do zeleninových nebo drůbežích vývarů se hodí libeček, do cukrářských výrobků ale i k rybám se hodí třeba zázvor. Možnosti použití bylinek jsou skoro neomezené a navíc se tyto pochutiny dají pořídit za cenu dost podobnou klasické soli, takže se neprohne ani vaše peněženka.

Například právě zázvor nebo některé druhy pálivějšího koření pomohou k dobrému trávení a nepřímo tedy i ke shazování přebytečných kilogramů. A nebojte se kombinovat, máta se může dávat spolu s medem i na kuřecí maso, zázvor zase ke zvěřině a tak dále!

 

O angelo

Nahoru