Home / Návody / Římský hrnec – skvělý pomocník do vaší kuchyně
Římský hrnec – skvělý pomocník do vaší kuchyně

Římský hrnec – skvělý pomocník do vaší kuchyně

Leží vám doma ozdobný kus keramiky a vy nevíte, co s ním? Zřejmě jste od někoho dostali římský hrnec. Byla by škoda ho nepoužít. Obzvláště, když se v něm dá vařit tak zdravě.

Římský hrnec nemá ve svém názvu slovo „římský“ bez důvodu. Používali ho již staří Římané. Hliněná nádoba zdobená nejrůznějšími reliéfy má totiž spoustu výhod. Tou zásadní je přímý zákaz používat při pečení v římském hrnci jakýkoliv tuk. Připravovaný pokrm se totiž dusí ve vlastní šťávě!

Jak římský hrnce správně používat?

Vše funguje na poměrně jednoduchém systému. Při prvním použití hrnec na dvacet minut ponořte do horké vody. Při dalších kulinářských aktivitách stačí už jen ve vodě o běžné teplotě namočit na tři minuty puklici. Vodou se zatáhnou póry a můžete začít vařit.

Co se v římském hrnci dá připravit?

Vlastně všechno, co bychom připravovali v jakékoliv jiné nádobě na pečení. Ale pozor, výhradně na pečení! Římský hrnec v kombinaci s rozpálenou plotnou opravdu nefunguje. Zapékat můžete všechny druhy masa, zeleninu, těstoviny, brambory, rýži. A se správným receptem se můžete pustit i do zapečeného ovoce a sladkých pokrmů obecně.

Římský hrnec – skvělý pomocník do vaší kuchyně

Na co si dát pozor!

Nesmíme zapomenout, že hrnec je přeci jenom vyroben z vypálené hlíny, a tak se dá lehce rozbít. Především bychom si měli dát pozor na teplotu vně trouby. Hrnec vkládáme do chladné trouby a stupně přidáváme jen opatrně, aby nám ozdobná nádoba nepraskla.

Rozhodně při pečení jídlo nepodlévejte další várkou vody, ani nepřidávejte tuk. Celý efekt by tak byl zničený a hrnec by se také mohl ocitnout v ohrožení. Výhodu skrývá římský hrnec i v servírování. Obyčejně bývá natolik hezký, že není žádná ostuda, když ho jednoduše položíte na stůl. Hosté budou jedině rádi. Ovšem vždy pod něj pokládejte prkénko, nechcete-li přijít o stůl.

About Martina Baierová