Free songs
Home / Návody / Rybí speciál I. díl – Jak poznat čerstvou rybu a jaké používat koření
Rybí speciál I. díl – Jak poznat čerstvou rybu a jaké používat koření

Rybí speciál I. díl – Jak poznat čerstvou rybu a jaké používat koření

Zřejmě ani nemusíme psát, jak poznáte čerstvou rybu, ale jistota je jistota. Možná vás napadne, že pomocí vašich smyslů, ale asi by vás nenapadlo na rybu sahat, než jí koupíte.

Jen se podíváte, jak vypadá, přičichnete a tím to končí. Nicméně je lepší, když si na ni i sáhnete. Maso by mělo být pevné, pružné a šupiny k rybě těsně přiléhat a také se lesknout.

Vzhled kapra je moc důležitý. Dívejte se i na žábry. Jsou červené, růžové a vlhké? Potom je to v pořádku. Ač vám to přijde třeba divné, ale nevynechejte ani fakt, že se mrknete rybě do očí. Je to sice smutný pohled, ale rybí oči musí být lesklé, jejich rohovka jasná a oči vypouklé, ne vpadlé.

Po čichu mohou být naše sladkovodní ryby cítit trochu bahnem, ale když je řádně omyjete, pachu se zbavíte. Také koření hraje nezastupitelnou úlohu. K rybě se výborně hodí koření na ryby, které koupíte v obchodech už nasáčkované nebo si vytvoříte koření vlastní. Nejlepší jsou čerstvé suroviny, ať už se jedná o citróny, které se k rybě perfektně hodí, tak i bylinky a třeba česnek.

Koření na ryby si tedy můžete vyrobit i sami. Stačí oloupat pár stroužků česneku, rozmačkat v hmoždíři s čerstvou petrželkou, promíchat se solí a nechat usušit na topení. Suchou směs pomelte v masovém strojku a dejte bílý pepř, chilli a kardamon. Je to osvědčená souhra chutí i barevné kompozice. Zelená petrželka a červené chilli spolu vypadají jedinečně. Koření uskladněte v uzavíratelné nádobce v suchu a temnu. Kdykoliv si budete dělat rybu, bude při ruce a chutná daleko lépe, než právě z obchodu. Jen pouhý fakt, že jste si koření sami umleli, vás bude hřát přímo u srdce. Ryby jsou navíc velmi zdravé a na Vánoce se to jimi na štědrovečerních stolech jen blýská. Nemusí to být letos kapr, výtečně chutná i losos.

O Makawiel

Nahoru