Free songs
Home / Tipy & rady / Spadaná jablka: jak je využít?
Spadaná jablka: jak je využít?

Spadaná jablka: jak je využít?

Pro spadaná jablka není na zahradě kam šlápnout? Využijte příležitost! Ukliďte zahradu a přitom si na jablkách skvěle pochutnejte!

Jablečné pochoutky. To už zdaleka neznamená jen štrúdl. Samozřejmě jeho chuť nesmíme z kuchyně vyhánět, občas ale neuškodí přivést do gastronomie trochu novoty.

Domácí mošt

Podzimní osvěžení si vyrobíte velmi snadno. Stačí najít moštárnu ve vašem okolí, pak jen sesbíraná jablka naložit do auta a odvézt. O všechno ostatní se v moštárně postarají. Cena navíc bývá velice příznivá. Obvykle se pohybuje mezi třemi až šesti korunami za litr. Těch pár korun stojí za zdravý nápoj z domácích zdrojů, který si v případě potřeby můžete v chladných zimních večerech přidat třeba do rumu. Chcete-li aby vám mošt nějaký čas vydržel, uskladněte ho ve skleněných lahvích v místnosti s teplotou do deseti stupňů Celsia. Nejlepším řešením by byl studený sklep.

Křížaly

Pravda, nejedná se o žádnou novotu, nýbrž letitou tradice, přesto křížaly nelze vynechat.  Posbíraná jablka opláchněte, nakrájejte na plátky a nechte sušit třeba na pečicím papíru, v ideálním případě v sušičce. Když jablka navíc obalíte ve skořici, dostanou ostřejší chuť. Získali jste ideální voňavou pochoutku na Vánoce.

Spadaná jablka: jak je využít?

Apple pie

Už se dostáváme k novinkám. Klasický anglický apple pie není nic složitého. K přípravě budete potřebovat jen formu, máslo, sádlo, koření (hřebíček nebo muškátový oříšek), špetku soli a samozřejmě jablka. Těsto složené z mouky, sádla, másla a soli rozetřeme na formu, pokladem směsí jablek a koření. Zakryjeme těstovou pokličkou a pečeme v předehřáté troubě asi na sto osmdesát stupňů Celsia.

Slaná jablka

Originální zpracování právě sesbíraných jablek spočívá v jejich využití ve slaných, masových jídlech. Připravit si můžete cokoliv, od králíka na jablkách přes tortilly plněné jablečnou směsí s kuřecími kousky až po vepřové plátky s přílohou v podobě plátků brambor a jablek naskládaných na sobě, to celé zalité výborným dipem. Dobrou chuť!

O Martina Baierová

Nahoru