Free songs
Home / Zdraví / Sůl: Zdravotní přínosy a ukázkový recept, část druhá
Sůl: Zdravotní přínosy a ukázkový recept, část druhá

Sůl: Zdravotní přínosy a ukázkový recept, část druhá

O některých benefitech soli víte. Jak ještě ovlivňuje naše zdraví? To se dozvíte v tomto článku, kde navíc najdete ukázkový recept na něco slaného a chutného!

Trávení a výživa

Dalším zdravotním přínosem soli je podpora zažívání a trávení. Nízká hladina sodíku v těle vede ke snížené produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Žaludeční šťávy zlepšují trávení jídel a nápojů v trávicím systému, mají totiž schopnost štěpit je na stravitelnou formu. Žaludeční šťávy tak zajišťují nejen absorpci potravy, ale i živin v ní obsažených. Vitamín B, železo, vápník a zinek jsou pro tělo nezbytné, a právě sůl pomáhá schopnosti těla přijímat je.

Antistresová

Sůl pomáhá snižovat hladinu stresu. Podle nedávných studií pomáhá zvýšená hladina sodíku v krevním řečišti snižovat množství stresu. To znamená, že stres snižuje úzkostlivost a předchází stavům, kdy si mozek představuje ty nejhorší scénáře a bojí se. Sůl navíc pomáhá vyplavovat oxytocin, který nás uvolňuje a dopřává nám pocit pohody.

Sůl: Zdravotní přínosy a ukázkový recept, část druhá

Ukázkový recept

Jedním z receptů, kde využijete sůl, je Solené grilované kuře. Budete potřebovat velké kuře a sůl. Nejprve osušte kuře papírovými ubrousky a poté řádně osolte – zvenčí i zevnitř. V podstatě kuře zasypte solí. Alespoň na osm hodin dejte kuře vychladit. Další den kuře z lednice vyndejte a nechte přejít na pokojovou teplotu. Mezitím předehřejte troubu na 425 stupňů Celsia. Grilujte kuře 40-55 minut, dokud termometr zapíchnutý v kuřeti neukáže 165 stupňů Celsia. Poté můžete kuře vyjmout z trouby a alespoň patnáct minut nechat vychladnout. Následně můžete nakrájet a servírovat.

Sůl se považuje za zdravý prvek v kuchyni, především díky svému obsahu sodíku a chlóru. Navíc se jedná o nejspolehlivější ochucovadlo. Nejvíce ze soli vytěžíte, když před přesolenými jídly dáte přednost střídmému solení všech jídel.

O Martina Baierová

Nahoru