Home / Tipy & rady / Květiny, které můžete jíst
Květiny, které můžete jíst

Květiny, které můžete jíst

Květiny se většinou používají výhradně jako dekorativní prvek zahrad a domácností. Věděli jste ale, že některé jsou také jedlé?

Ačkoliv patří květiny klasicky spíše do vázy nebo na zahrádku, narazit na ně můžete i v talíři u oběda. V poslední době se totiž začaly přidávat jako oku lahodící doplněk, který navíc zpestřuje výslednou chuť celého jídla! S kterými květinami se můžete na talíři setkat?

Levandule

Nádherná, sladká levandulová vůně se skvěle hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě nebo třeba ovocným salátům. Kromě takových dobrot si můžete levandulí dozdobit (a dochutit) šampaňské nebo vyrobit levandulový olej, který použijete na ozvláštnění zeleninových salátů. Výtečná je rovněž levandulová bábovka.

Květiny, které můžete jíst

Růže

Krásně vypadá a ještě lépe voní. Něžné růže jsou jedny z nejznámějších jedlých ozdobných květin. Okvětní lístky se díky svým barvám vyjímají jako doplněk v zeleninových salátech a ovocných sorbetech. Připravit si můžete také růžový likér, stačí smíchat 150 gramů cukru s 15 růžovými lístky a 750 mililitry bílého rumu a nechat odstát po dobu tří týdnů. Poté jen přefiltrovat a likér je na světě.

Květiny, které můžete jíst

Fialka

Fialka má nejen výraznou barvu, ale také sladkou a charakteristickou chuť. Hodí se ke zmrzlině, salátům a dezertům, mohou se užívat i jako kandované. Bude vypadat pěkně na slavnostním chlebíčku či jednohubkách a ozdobí masové pokrmy. Přidat ji můžete také do jarní bylinkové polévky, kam kromě fialky můžete přihodit také pampelišky a pažitku.

Seznam by mohl pokračovat dál. Sedmikrásky nasekané na jemno ozvláštní salát, z pampelišek můžete vyrobit sirup nebo je přidat do rýže. Orchidej se hodí k šampaňskému a z karafiátu lze připravit voňavý ocet.

Na závěr důležité upozornění – vždy si pozorně zjistěte, jestli je květ květiny jedlý. Pak už můžete směle experimentovat.

About Martina Baierová