Blíží se Silvestr, to znamená večer plný oslav, dobrého jídla a pití. Jak se připravit, abychom zakončili starý rok chutně a v rámci možností i zdravě?
Na domácích pomazánkách je nejlepší, že můžete ovlivňovat jejich obsah, namíchat si je podle chuti a také množství na chlebíčku přizpůsobit svým požadavkům. Připravte si na Silvestra vlastní pomazánky a vychutnejte si večer!
Tuňáková pomazánka
Budete potřebovat konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, dvě lžíce zeleniny mexico, dvě vejce, feferonku, dvě lžíce jogurtu, lžíci dijonské hořčice, trochu pórku, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Uvařte vajíčka natvrdo, rozmačkejte je vidličkou, osolte, opepřete, přidejte citrónovou šťávu, hořčici, jogurt, na drobno nasekanou feferonku, zeleninu a tuňáka. Vše důkladně smíchejte. Pomazánka je sice trochu pikantní, ale určitě vám zachutná.
Pomazánka z nivy
Budete potřebovat: 150 g nivy, půl kostky tvarohu, dvě lžíce zakysané smetany, tři stroužky česneku, kus cibule, lžíci másla a sečuánský pepř.
Na másle zesklovaťte nakrájenou cibuli a česnek. Poté vychlaďte. Mezitím smíchejte v misce tvaroh a nivu. Následně přidejte cibulovou směs a promixujte spolu se zakysanou smetanou. Dochuťte a několk hodin chlaďte v lednici, aby se chutě hezky spojily. Kdo nemá rád česnek, může jej vynechat.
Tvarohová pomazánka s křenem
Budete potřebovat: 250 g tvarohu, čtyři vejce, dvě lžíce zakysané smetany, lžíci křene, sůl, pepř, mletý kmín a pažitku.
Uvařte vajíčka natvrdo. Tvaroh zpracujte vidličkou, přidejte vejce a rovněž je rozmačkejte vidličkou. Osolte, opepřete, přidejte kmín, nastrouhaný křen a po promíchání přidejte zakysanou smetanu. Podávejte s čerstvým pečivem, navrch můžete nasypat pažitku pro hezký vzhled.
Ideální je jíst pomazánky na tmavém čerstvém pečivu. Můžete je nechat v miskách a hosté si budou sami nabírat či mazat dle libosti.