Vánoce bez kapra jsou podobné jako Vánoce bez sněhu. Tradiční Vánoce se bez sněhu obejít musí, když se počasí neumoudří a nenapadne nějaký ten bílý snížek, ale kapra máme na svědomí my.
Když si ho letos nekoupíme, protože jsme moc líní na to, naučit se ho filetovat, šidíme o tento zážitek i naše děti. Je přece parádní, když děti mohou sledovat kapříka ve vaně a druhý den nemusí vědět, že je na talíři. Přes noc jste ho přece pustili, když spaly. Smíří se s tím, daleko lépe, než když uvidí tatínka v zástěře od krve. Záleží na věku, později jim fakt, že jíte kapra, stejně neutajíte. Nicméně vraťme se k tomu, jak na to. Jak vlastně z ryby udělat filet?
Připravte si kuchyňské prkénko, suchou utěrku, ostrý nůž a šikovné ruce. Rybu položte na prkénko, držte si jí utěrkou a opatrně si jí za hlavou a žábrami nařízněte. Poté jen několika řezy odstraňte hlavu, zbavte jí i žeber a ploutví. Rozhodněte se, zda chcete z kapra dělat podkovy. Pokud ano, stáhněte si ho z kůže teď. Když ne pokračujte v tom, že rybu naříznete podél páteře z jedné a pak i z druhé strany od hlavy směrem k ocasu. Oddělíte tak velký filet a druhý vám zůstane na prkénku. Oba filety otočte kůži dolů a odstraňte část pupku s tukem. Hlavu, kostru a odřezky můžete dát stranou a nechat si je na polévku. Kůže se odstraňuje opačným způsobem, než jste seřezávali filet. Takže pěkně od ocasu směrem k tělu ostrým nožem od sebe. Jste šikovní a zvládli jste to. Gratulujeme, už jen zbývá filet naporcovat podle toho, jak moc velký budete mít, kdo hlad. Zkuste letos třeba kapra na černo, je jiný, než ten klasický obalovaný.