Home / Návody / Rybí speciál II. díl – Jak udělat z kapra filety
Rybí speciál II. díl - Jak udělat z kapra filety

Rybí speciál II. díl – Jak udělat z kapra filety

Vánoce bez kapra jsou podobné jako Vánoce bez sněhu. Tradiční Vánoce se bez sněhu obejít musí, když se počasí neumoudří a nenapadne nějaký ten bílý snížek, ale kapra máme na svědomí my.

 

Když si ho letos nekoupíme, protože jsme moc líní na to, naučit se ho filetovat, šidíme o tento zážitek i naše děti. Je přece parádní, když děti mohou sledovat kapříka ve vaně a druhý den nemusí vědět, že je na talíři. Přes noc jste ho přece pustili, když spaly. Smíří se s tím, daleko lépe, než když uvidí tatínka v zástěře od krve. Záleží na věku, později jim fakt, že jíte kapra, stejně neutajíte. Nicméně vraťme se k tomu, jak na to. Jak vlastně z ryby udělat filet?

Připravte si kuchyňské prkénko, suchou utěrku, ostrý nůž a šikovné ruce. Rybu položte na prkénko, držte si jí utěrkou a opatrně si jí za hlavou a žábrami nařízněte. Poté jen několika řezy odstraňte hlavu, zbavte jí i žeber a ploutví. Rozhodněte se, zda chcete z kapra dělat podkovy. Pokud ano, stáhněte si ho z kůže teď. Když ne pokračujte v tom, že rybu naříznete podél páteře z jedné a pak i z druhé strany od hlavy směrem k ocasu. Oddělíte tak velký filet a druhý vám zůstane na prkénku. Oba filety otočte kůži dolů a odstraňte část pupku s tukem. Hlavu, kostru a odřezky můžete dát stranou a nechat si je na polévku. Kůže se odstraňuje opačným způsobem, než jste seřezávali filet. Takže pěkně od ocasu směrem k tělu ostrým nožem od sebe. Jste šikovní a zvládli jste to. Gratulujeme, už jen zbývá filet naporcovat podle toho, jak moc velký budete mít, kdo hlad. Zkuste letos třeba kapra na černo, je jiný, než ten klasický obalovaný.

About Makawiel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*