Léto úplně svádí k tomu trávit dlouhé hodiny venku. Když exteriér nahradí interiér, je to vždy kouzelné. Jsme zvyklí chodit na procházky, okopávat záhonky, houpat se na houpačce, koupat se v bazénu, ale umíme i vařit venku? Možná řada z nás si teď v duchu odpověděla, že vaření venku ani není možné, protože tam k tomu prostě nemá vybavení. Jen si představme tu nádheru, kterou doprovází vůně pečeného masa a zeleniny. Venkovní kuchyně je prostě venkovní kuchyně, co na plat!
Obrazně řečeno – přenést kuchyni ven
Jednoduché tvrzení, ale v praxi to tak snadné nebude. Záleží, jakou kuchyň doma máme a jak moc si troufáme jí přemístit. Když tu jsou plastové židle a dřevěná kuchyňská linka, vše zvládneme svépomocí. Ovšem na některé věci je potřeba udělat další připojení a rozvody. Dobře vše zvážit, než se do něčeho takového pustíme, je stoprocentně na místě.
Rozhodnout se člověk musí hned na začátku, zda si takto vystěhuje svou kuchyň jen provizorně nebo dá přednost variantě, že bude mít kuchyně dvě – jednu uvnitř a jednu venku. Situace se dá vyřešit plynovým vařičem. Je to spíše vaření na základní úrovni, takříkajíc stanového charakteru. Když chceme oslnit i stolující, je potřeba vymyslet rafinovanější způsob, třeba gril, krb nebo rovnou sporák. Rozvody vody se pro začátek nemusí řešit a vodu si člověk může přinést přímo z domu v lavoru a umýt tak nádobí pěkně venku. Je ovšem pravda, že při takovém stylu se hodně naběhá.
Kuchyně v pergole
Možná někoho z nás už napadlo, že vaření potřebuje i určité kryté místo dál od větru. Kutilům tak pro tvorbu letní kuchyně může stačit i pár hřebíčků, kladivo, pila a další drobné nářadí. Když se pergola navíc stluče k domu, je jedna její strana vyřešena vlastně předem.
Stačí jen další pevné základy a izolace. Co se týče podlahy lepším řešením, než studený beton, jsou dřevěná prkna. V okolí grilu nebo krbu bude zase zapotřebí štěrk nebo jiný nehořlavý materiál.
Před zvídavými sousedy je možnost nechat pergolu pěkně vykvést popínavými rostlinami. Přívod elektřiny a vody je lepší svěřit do péče odborníkům. Sestavit si vlastní udírnu také zvládne málokdo, ale voňavé klobásky za ten hřích stojí.