Když se řekne vývar, tak si každý představí něco jiného. Někdo si představí klasický vývar, který jídával v neděli doma nebo u babičky, jiný má zase svůj vlastní, inovativní recept. Nejdůležitější je vývar neuspěchat, nechat jej lehce probublávat, ne vařit. Na vaření vývaru je důležité nespěchat. Vyšetřete si dostatečné množství času!
Vyberte maso
Vývar můžete udělat z jakéhokoliv masa, sáhnout můžete po tučném hovězím, slepici, telecím, vepřovém mase nebo také po klasickém kuřecím mase. Na ten kuřecí jsou ideální dva skelety a čtyři křídla. Tato porce masa dodá polévce sytou chuť a nebude to, jak se lidově říká „jen obarvená voda“. Na takové množství masa přidejte litr a půl vody.
Zelenina
Dále přidejte dvě až tři mrkve, jednu petržel, kus celeru a dvě cibule. Někdo jí loupe, jiný zase jen pořádně omyje a dává jí do hrnce i se slupkou, aby polévce dodala vodu. Můžete použít i zeleninu, kterou máte doma, například kus pórku, petrželovou nať. Nyní si připravte to správné koření.
Koření
Přidejte bobkový list, nové koření a celé kuličky černého pepře. Chcete-li mít vývar opravdu poctivý a máte čas na vaření, dejte jej na dvacet minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Tento trik dělávala moje babička a vždy říkala, že to polévce dodává šmrnc a skvělou chuť. Co se koření týče, můžete přidat také libeček, ten skvěle voní.
Maso zalijte studenou vodou a nechejte postupně zahřívat. Do vody přidejte zeleninu, koření a zalijte. Zapněte plamen naplno a nechejte vřít. Nesolte. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar nesmí bublat, jen se tak líně „převalovat“. Takzvaně se táhne. Nechejte jej takto táhnout dvě hodiny, občas seberte hnědou pěnu a pokud je to potřeba dolijte studenou vodu. sceďte, osolte, opepřete a podávejte se zeleninou a nudlemi.