Free songs
Home / Zdraví / Léčivé účinky březového a stéviového cukru
Léčivé účinky březového a stéviového cukru

Léčivé účinky březového a stéviového cukru

Slyšeli jste někdy o přírodní formě slazení? Stévie a xylitol vám otevřou dveře do nového, dosud nepoznaného, ale mnohem zdravějšího světa. Pojďme si něco říci o xylitolu, méně známé variantě oproti stévii. Xylitol je přírodní druh sladidla nápadně podobající se stolnímu cukru. Možná i díky stejnému vzhledu si ho oblíbíte stejně jako klasický bílý cukr. Je však mnohem zdravější, i když v menším množství, více sladí.

Ovocný i zeleninový cukerný výtažek

Vyráběl se z březového dřeva, dnes je možná i varianta z ovoce či zeleniny, např. maliny, švestky a kukuřice. Ve zvýšené míře může mít projímavé účinky, ale nepředpokládá se, že by někdo přírodního cukru takovéto podoby nadužil. Vítězí jeho nízké kalorické hodnoty, které uplatní ve svém jídelníčku i diabetici.

Ač si xylitol naše tělo vyrábí samo, tak jen v malé míře

Tělu je potřeba energii dodávat, ale pozor na to, jakým způsobem. Tím, že zkonzumujete velké množství čokolády, způsobíte tělu akorát šok a ukládání dalších tuků. Přemýšlejte, jak to udělat zdravěji. Možná už vás napadá, že právě zmiňovaný xylitol by vás mohl postupně zbavit nadváhy. Březový cukr je velmi ceněnou surovinou, protože je společně se stévii označován i cukrem pro diabetiky. S oběma ingrediencemi můžete vařit i péct a nahradit tak rafinovaný cukr za přírodní a mnohem užitečnější variantu.

Léčivé účinky březového a stéviového cukru

Xylitol i stévia se tak začaly objevovat i v potravinářském průmyslu trochu jinak, než byste očekávali. Existují bonbony a žvýkačky, které brání vzniku zubního plaku i kazu. Jsou příjemně chladivé na jazyku. Příznivé účinky na lidské zdraví nejsou zanedbatelné, je jich skutečně mnoho. Stévia zlepšuje trávení, zmírňuje pálení žáhy a vyrovnává pH v dutině ústní. Univerzalita těchto dvou sladidel dosahuje velké popularity všude ve světě a nyní taktéž u nás.

O Makawiel

Nahoru