O tom zdali by člověk měl konzumovat kravské mléko v jeho tučné, polotučné či odtučněné podobě se vede spousta diskuzí. Nezbytnost pití mléka je nám vtloukána do hlavy již od dětství, objevují se však i názory, které upozorňují na nevhodnost tohoto mléka pro lidský organismus.
Argumentují tím, že kravské mléko zahleňuje organismus, nemocemi způsobenými mlékem, genetickou manipulací či průmyslovou výrobou a globalizací. Pojďme se nyní podívat na pár těchto výroků a vysvětlit si, že jsou zcestné.
Mléko zahleňuje organismus
Tento výrok je sice pravdivý, ale tělo vytvoří na sliznici trávicího traktu ochranný film tvořený z emulze tuku a vody, pouze na krátkou chvíli. Tento film je velmi rychle tělem vstřebán a rozložen na základní živiny. V minulosti se dokonce tohoto jevu využívalo pro léčbu zánětů trávicího traktu.
Vápník lze získávat i jinak
Je pravdou že vápník lze získávat i ze zeleniny a ovoce, popřípadě i minerálních vod. Ovšem vyskytuje se v nich v tak malém množství, že úplné nahrazení přídělů vápníku z mléka ovocem a zeleninou je věc velmi obtížná. Vápník je v mléce obsažen také v rozpustné formě, která se nám do těla dostane již při průchodu prvními částmi trávicího ústrojí v množství asi 30%.
Vápník se přeceňuje
Vědci toto tvrzení již naštěstí vyvrátili. Je jasně doložená spojitost mezi vápníkem a kostní hmotou. Vápník je základním stavebním prvkem kosti a vápník obsažený v mléce je pro organismus mnohem lépe vstřebatelný díky návaznosti na bílkoviny.
Živočišné bílkoviny škodí
Tvrdí se, že tyto bílkoviny údajně způsobují kyselou reakci a proto dochází ke ztrátě vápníku močí. Proto je podle vegetariánů mnohem lepší jíst bílkoviny rostlinné, kterou jsou podle nich lepší pro vývoj kostí. Je tomu však úplně naopak. Živočišné bílkoviny jsou všestranně mnohem více vhodnější, nežli ty rostlinné.