Po celá léta byl kaviár považován za oblíbenou pochoutku bohatých lidí. I když je stále drahý, nejrůznější odrůdy kaviáru jsou na dnešním trhu mnohem dostupnější a levnější, než tomu bylo doposud. Kromě toho, že je kaviár vynikající, je také zdravý.
Co je to kaviár?
Jako většina lidí, kteří se s touto pochoutkou z mořských plodů nikdy nesetkali, se možná ptáte: „Z čeho je kaviár složen?“ Kaviár je rybí vejce nebo jikry z určitého druhu samiček ryb. Možná by vás zajímalo, proč nelze všechna vejce z ryb považovat za kaviár? Odpověď je jednoduchá – pravý kaviár pochází totiž z jesetera.
Dnes existuje více, než 26 odrůd jesetera s různými barvami a tudíž i pestrými příchutěmi kaviáru. Před lety byl jeseter chytán pouze divoce, což vedlo k vzácnosti a náročným nákladům na kaviár. Dnes se kvůli nadměrnému lovu a chovu jesetera, situace o dost zlepšila.
Proč je kaviár dražší, než ostatní věci?
Samice jesetera neplodí ani neprodukuje vajíčka dříve, než jí je 10-15 let. Kromě jejich stáří bylo zvykem, že jeseter pro jikry musel být zabit. Farmáři a chovatelé jeseterů, však stále pracují na zdokonalení technologie, kterou používají chovatelé ke sběru kaviáru bez poškození samičích ryb.
Jak vypadá kaviár?
Čistý kaviár z jeseterových ryb vlastní olivově zelenou až tmavě černou barvu. Velikost kaviáru se může lišit, přičemž kaviár Osetra je větší, než třeba kaviár Beluga vyznačující se menšími černými kuličkami podobající se černým perlám.
Co je červený kaviár?
Červený kaviár pochází z lososa. I když to není pravý kaviár, který pochází pouze z jesetera – lososí kaviár je nejen lahodný, ale také nesmírně oblíbený. Červený kaviár běžně najdete u oblíbených sushi prodejců.
Když jíte kaviár, má tendenci jemně praskat v ústech. Textura se se slanou rybí chutí jikry se spojí v kulinářský zážitek, který doplňuje mnoho pokrmů, ale je dokonalý také sám o sobě.