Free songs
Home / Zdraví / Květiny, které vám zachutnají
Květiny, které vám zachutnají

Květiny, které vám zachutnají

Ač vám to přijde k nevíře, jsou květiny, které se dají konzumovat. Z velké části to jsou bylinky typu máty, bazalky, rozmarýnu, tymiánu nebo meduňky, ale i lichořeřišnice a další květiny se dají jíst. Je to škoda, že květiny se dnes servírují jen v luxusních restauracích. Jídlo totiž dokážou pozvednout na vyšší úroveň a dodají mu i na chuti, vitamínech a také na estetičnosti. Květy se v dobách starého Egyptu konzumovali mnohem častěji, např. leknín, růže, narcis, kosatec, atp.

 

Květiny v kuchyni

Květiny, které vám zachutnajíNejlepší jsou květiny čerstvé, o tom není pochyb. Mohou se využít i ty, které máme ve váze s čistou vodou nebo zabalené v celofánu v lednici. Přesto bychom s nimi neměli plýtvat více, než je nutné. Navíc mají výraznou chuť, někdy méně znamená více. Nicméně okvětní lístky růží v čokoládě, to je luxusní záležitost. Kandované květy ibišku jsou také populární, pozadu však nezůstávají ani jiné lahodné květenství, které nás uvede v pokoušení, např. fialka, maceška a orchidej.

Květiny – dar přírody

Ne všechny květiny se konzumují, na to pozor. Některé mohou být pro náš organismus toxické. Pokud s ochutnáváním květin teprve začínáte nebo chcete začít, nejlepší na zkoušku je prvosenka nebo fialka, takže období jara. Zkusit z nich můžete zmrzlinu, je to fantastická chuť. Květy černého bezu jsou dobré na výrobu sirupů a likérů. Do polévky se nebojte dát pár sedmikrásek na ozdobu. Pivoňky jsou zvláštní svou chutí, podobné jsou pepři. Jedí se i begónie a hortenzie.

Květiny, které vám zachutnajíRůže jsou skvostem, o okvětních plátcích v čokoládě už víme, ale s růží jde mnohem více. Lze ji obalit i v cukru a zdobení dortu tak může vypadat o to více originálně. Pokud máte chuť na slaný pokrm, nepohrdnete zapečenými brambory s měsíčkem lékařským.

Jedlá chryzantéma pochází k umu vaření Číňanů. Luční kvítí je další snůška chutí a zajímavých variací, např. kopretina věncová nebo zvonek dalmatský. Záleží na vás, co si z květin připravíte. Může to být salát, polévka, špenát, těstoviny, ale i smažené květy jsou unikátní lahůdkou, třeba na česneku nebo s chilli papričkami. Jedlými květinami si můžete vyzdobit i kanceláře, mohou zahnat chuť na sladké.

 

 

O Makawiel

Nahoru