Když se řekne bulharské víno, zejména pamětníkům nepopulárního komunistického režimu, se automaticky vybaví Medvědí krev. Nenechte se však zmást předsudky o kvalitách tehdejší doby. Toto velmi specifické, silné a kvalitní víno spolehlivě podpoří nostalgickou atmosféru výjimečných večerů a výborně se hodí také ke zvěřině, grilovanému masu či sýrovým pochoutkám.
Co v sobě chuť Medvědí krve skrývá
Mimo magické medvědí síly v sobě toto krásně rubínové víno snoubí kombinaci odrůd Merlotu a Cabernet Sauvignonu, pocházejících z Trácké nížiny v jižním Bulharsku. V chuti můžete rozpoznat divoké třešně, lesní ostružiny, stopy rybízu nebo orientální koření.
Medvědí krev jako magická přísada pro horké nápoje
Pokud patříte ke gurmánům a rádi experimentujete, i v tomto směru vám Medvědí krev výborně poslouží. Zkuste se inspirovat a ochutnejte následující recepty.
Medvědí polibek pro ženy
300 ml vína Medvědí krev, 1 tabulka čokolády hořké nebo mléčné (podle chuti), pár sušených švestek, 2 lžíce vanilkového cukru, badyán, tyčinka skořice a plátek citronu na ozdobu sklenice
Postup: Víno nalijeme do hrnce, přisypeme nastrouhanou čokoládu, vanilkový cukr a sušené švestky. Vše pozvolna zahřejeme a těsně před varem odstavíme z plotny. Nalijeme do připravených skleniček a přidáme skořici, badyán a plátek citrónu na ozdobu.
Síla medvěda pro muže
300 ml vína Medvědí krev, půl lžičky instantní kávy, plátek pomeranče, vanilkový cukr, plátek citrónu nebo jiného citrusu a tyčinka skořice na ozdobu
Postup: Víno nalijeme do hrnce, přidáme instantní kávu, pomeranč, vanilkový cukr a vše pomalu prohřeje. Téměř před varem odstavíme z plotny a nalijeme do připravených sklenic, které dozdobíme skořicí a citrusem podle chuti.
Vaření s Medvědím vínem
Pokud zahřát nepotřebujete, ale raději byste vyzkoušeli, jak se s ním vaří, ani v tomto směru vás bulharské víno nezklame. Dá se z něho připravit skvělá fazolová polévka, ale překvapivě také výborně podpoří malinový dezert.
Fazolová polévka
500 g bílých fazolí, 2 cibule, česnek, 5 rajčat, 2 papriky, olivový olej, 300 ml vývaru z kostky, rajčatový protlak, 125 ml vína Medvědí krev, bobkový list, sůl, pepř
Postup: Fazole necháme přes noc změknout zhruba v 1,5 l vody nebo můžete použít ty z plechovky ve slaném nálevu, který samozřejmě odstraníte. Nadrobno nakrájenou cibulku spolu s prolisovaným česnekem orestujeme na oleji, přidáme pokrájená rajčata, papriky a nakonec fazole. Směs podlijeme vývarem, přihodíme bobkový list, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, červené víno a necháme ještě 10
minut prohřát. Pro pikantnější příchuť můžeme přidat nasekanou chilli papričku. Jako příloha je nejlepší pečivo.
Malinový dortík
500 g malin, 500 g tvarohu, 200 ml vína Medvědí krev, 2 tabulky čokolády, voda, cukr, skořice.
Postup: Maliny opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme nalámanou čokoládu, víno, špetku skořice a vše společně pozvolna povaříme 10 až 15 minut. Podle chuti osladíme. Na dezertní talířky úhledně rozdělíme tvaroh a polijeme ho horkou ovocnou omáčkou.
Jak vidíte, Medvědí krev v sobě skrývá mnoho chutí a využití, proto neváhejte a sami ochutnejte, co v sobe skrývá zvláštní oblast a síla medvědí chuti.